veranderingen

Veranderen, 11 tips om mee aan de slag te gaan.

1. Neem de tijd!veranderen

Dit is echt één van de meest belangrijke stappen in de start om jouw leven te veranderen. Je leven veranderen naar een succesvol leven kost per definitie een hoop tijd. Neem die tijd! Het fundament van een huis word ook niet in 1 dag gebouwd.

Is jouw fundament slecht, dan stort jouw huis na verloop van tijd zeker in. Wat je nu gaat doen is een fundament leggen. Alles hierna is gebaseerd op dit fundament. Neem dus je tijd, plan jezelf vrij, zoek een rustig plekje, pak je laptop of kladboek en pen. Kopje thee erbij. Nu ben je klaar voor stap 2.

          2. De 6 behoeften

Goed om te weten is dat er naast de 5 levensgebieden (gezondheid, relaties, werk, geld en tijd) er 6 basisbehoeften zijn. veranderenElk van deze behoeften zijn belangrijk voor het gevoel van succes bij jou als mens. Deze behoeften bestaan uit: Zekerheid, sociale behoeften, groei, variatie, erkenning, en een bijdrage leveren.

Deze 6 behoeften zullen ook jouw dromen in de 5 levensgebieden beïnvloeden. Is jouw droom om rijk te worden, dan zal dat niet werken als je hele dagen knijpers in elkaar moet zetten, als verdien je er goud geld mee. Variatie en groei zijn in dit voorbeeld de ontbrekende factoren. Er zullen maar heel weinig mensen zijn die uiteindelijk het bijltje er niet bij neer zullen gooien.     


3. De 5 levensgebieden

Naast de 6 basisbehoeften, zijn er ook 5 levensgebieden. De basisbehoeften en levensgebieden lopen in elkaar over. De 5 levensgebieden heb je straks nodig om jouw doelstellingen te bepalen. Deze zijn gezondheid, relaties, werk, geld en tijd.

Die 5 gebieden bepalen in combinatie met de 6 basisbehoeften hoe succesvol en gelukkig jij bent. Voor elk van de 5 gebieden ga jij straks een doelstelling (droom) en plan van aanpak maken. (korte termijndoelstellingen)

Het is uiteindelijk belangrijk dat je op elk van de 5 gebieden gaat groeien richting jouw dromen. Als er 1 gebied achterblijft, heeft dat een negatief effect op de andere gebieden. Bijvoorbeeld, als je slecht eet, weinig energie hebt, werk je ook minder goed. Zo kan in dit voorbeeld jouw gezondheid dus jouw werk beïnvloeden.

veranderen

4. Jouw startpunt

Om ergens heen te gaan, zal je ook jouw startpunt moeten weten. Je kunt je reis niet plannen als je alleen jouw bestemming weet en niet je vertrekpunt. Oftewel, waar sta je nu met elk van de 5 gebieden?

Ik raad aan om bij elk gebied jezelf eens goed onder de loep te nemen. En geef jezelf dan ook een cijfer, 1 tot 100, te geven. Of als je dat lastig vind, geef jezelf dan voor elk gebied een onvoldoende/matig/voldoende/goed.

Waarschijnlijk gaat het met een aantal gebieden best goed voor jouw gevoel. De gebieden waarin je minder hoog scoort, kun je het beste als eerste veranderen. Lukt het om hier een stijgende lijn in te zetten, geeft dit ook eerder een gevoel van succes. Dus schrijf nu op waar jij nu staat.

 

veranderen

5. Jouw dromen

veranderenAls je weet waar jouw startpunt is, dan moet je nu ontdekken wat jouw dromen nu eigenlijk echt zijn. Je kunt jouw leven pas veranderen als je weet waarin. Zoals ik schreef in een eerdere post, zijn er 2 visies (stappen).

Samengevat zal je voor elk van de 5 gebieden jouw einddoelstelling moeten bepalen, en daarna je korte termijn doelstellingen. Oftewel, eerst je doel, en dan je plan. Bij het verzinnen van jouw einddoel, jouw droom, is alles mogelijk. Denk groot en niet klein!

Maar wees wel specifiek. Dus niet opschrijven, ik wil een leuke partner of ik wil afvallen. Schrijf op heel specifiek op waaraan jouw droompartner of ideale lichaam moet voldoen. Wees exact en specifiek!

6. S.m.a.r.t. zijn

Veranderen gaat niet zomaar. Nu je jouw dromen opgeschreven hebt, zal je een plan moeten maken. Bedenk veranderendaarom in hoeveel tijd jij jouw dromen wilt realiseren. Vervolgens hak je de tijd die je hebt in stukjes. Bedenk daarna wat je per tijdssegment wilt bereiken.

Dus bijvoorbeeld, plan voor 3 maanden doelstellingen. Plan ze daarnaast ook voor 1 jaar. En 5 jaar etc. Je kunt hier uiteraard mee spelen, niemand houd jou tegen om ook voor 2 jaar doelstellingen te formuleren. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden. SMART.

Het punt is dat je de eerste stap moet zetten om te veranderen. En een kleine stap (kleine doelstelling) zet je eerder dan een grote. Uiteraard zou het fantastisch zijn als alles volgens jouw nu inmiddels uitgeschreven planning verloopt. Echter, sommige doelstellingen duren langer om te bereiken en andere korter. Pas je plan dan aan, maar blijf vooruit kijken.


7. Creëer een inspirerende omgeving

Je hebt nu jouw droom en doelstellingen bepaald. Er ligt dus een soort plan van aanpak. Nu is het belangrijk om een geschikte omgeving te creëren. Dan kun je letterlijk denken aan jouw omgeving, maar ook aan familie, vrienden of kennissen. Een omgeving waarin je dingen over jouw dromen en plan kunt delen met mensen.

Mensen die jou weten te inspireren. Een plek waar je veel in contact komt met jouw doelstellingen, bijvoorbeeld door een “visionboard” of een fotowand met succesvolle mensen. En als laatste een omgeving die jou “beweegt”. Bijvoorbeeld een plek waar jouw idolen vertoeven, of juist dat rustige plekje in de natuur. Alles wat jou blijft motiveren om je plan uit te voeren is welkom.

veranderen

8. Negeer de “nee” zeggers

Jawel, ze bestaan echt….de haters. Sommige bedoelen het goed en andere helaas niet. Je ouders bijvoorbeeld, die zich afvragen hoe je in hemelsnaam genoeg gaat verdienen op weg naar jouw droombaan. Of “vrienden” die je uitlachen als jij ze jouw dromen verteld omdat “die toch helemaal niet haalbaar zijn.”

De mensen die het goed bedoelen, proberen jou bewust of onbewust een kant op te sturen die schijnbaar voor hun gewerkt heeft, of waarvan ze denken dat het werkt. Alleen is hun droom niet jouw droom. Dus bedank ze vriendelijk voor hun advies. Leg ze hoogstens nog eens uit waar je heen wilt en hoe, en daarmee klaar.

Mensen die jouw dromen belachelijk maken moet je mee oppassen. Ik zeg, negeer ze! Blijf gefocust op jouw doel en laat je niet demotiveren. Je zal soms sterk in je schoenen moeten staan maar ik weet dat je het kunt.

 


“De magie van alles geven voor een droom, die niemand ziet behalve jij”


veranderen9. Zoek hulp

Wellicht ben jij het type dat alles graag alleen oplost. Maar weet dit, uit onderzoek is gebleken dat succesvolle mensen beter hun doelstellingen behalen met hulp van buitenaf.

Die hulp kunnen je vrienden zijn. Maar een expert op 1 van de 5 levensgebieden zou je ook helpen. Of een computerexpert, je buurvrouw, je succesvolle collega… Kortom, overal is hulp.  Vertel die mensen over jou dromen, over je doelstellingen. Vraag dingen aan ze.

Je zult zien dat als je de juiste mensen weet te benaderen, ze jou zullen inspireren en motiveren. Daarnaast zijn er online ook diverse blogs of youtube kanalen die je kunnen helpen. Weet je iets niet, twijfel je, zoek het op of vraag het.

10. Lees veel!

Wat bijna alle succesvolle mensen gemeen hebben is dat ze veel en regelmatig lezen. Over van alles. Met als doel dat ze elke dag opstaan, een beetje slimmer dan de dag ervoor.

Een groot gedeelte van mijn motivatie om mijn leven te veranderen en een blog te beginnen kwam ook door het lezen van boeken. Ik raakte gemotiveerd doordat ik dingen las die ik nog niet wist. Met die extra vergaarde kennis, heb ik meer opties voor mezelf gecreëerd om mijn leven succesvol te veranderen.

Ik kan nu doelstellingen maken die ik zonder deze kennis niet kon. Zoals je kunt voorstellen is dat super motiverend. Dus hup naar bol.com of google erop los. Zoek boeken over onderwerpen waar je iets over wilt leren. Bestel ze en start met lezen!

11. Veranderen, jij bent aan zet

Nu is het aan jou beste lezer! Jij bent het die het allemaal moet doen. En je kunt het, ik weet het zeker. Geen obstakel is te groot, geen berg te hoog. Het is belangrijk dat je in jezelf gelooft, en dat blijft doen. Veel van je doelstellingen zullen uiteindelijk “self fulfilling prophecies” blijken te zijn. De kracht van in jezelf geloven, en je in jouw plan op weg naar jouw dromen moet je niet onderschatten. Dus wacht niet, wees niet te perfectionistisch en start. Zet jouw eerste stappen naar een succesvol leven.

 

 

“De meeste belangrijke stap van allemaal, is de eerste stap”

 

 

2 gedachtes op “Veranderen, 11 tips om mee aan de slag te gaan.”

  1. Pingback: Het verhaal achter Project Succesvol Leven |

  2. Pingback: 31 jan 2019, Ik begin een rode draad te ontdekken |

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.