Statische mindset betekenis

Statische mindset (fixed mindset)statische mindset

Een statische mindset is gebaseerd op het idee dat alles van te voren bepaald is. Dat je nu eenmaal bij je geboorte bepaalde kwaliteiten, eigenschappen en een bepaalde intelligentie hebt meegekregen. Daardoor zijn mensen met een statische mindset eerder geneigd op te geven wanneer de tot de grens moeten gaan. Vaak zijn ze ook perfectionistisch en defensief met betrekking tot feedback. Ze voelen zich eerder onzeker en bedreigd.

In tegenstelling tot en groei mindset hebben mensen met een statische mindset niet het besef dat je jouw vaardigheden kunt trainen. Bepaalde eigenschappen kunt ontwikkelen en je intelligentie vergroten door training.

Typische gedachten die iemand met een statische mindset sneller heeft zijn:

Ik hou er niet van als ik uitgedaagd word.

Of ik ben er goed in of ik kan het gewoonweg niet.

Vertel me dat ik slim ben (ipv dat je hard werkt)

Mijn eigenschappen en kwaliteiten bepalen alles

Als jij succesvol bent, voel ik mij bedreigt