S.M.A.R.T. betekenis

smartS.M.A.R.T.

Dit is een term die veel gebruikt word met goalsetting. In het bedrijfsleven en de fitnessbranche onder andere. Het is een afkorting die staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Deze formule is verzonnen om jouw doelstelling heel exact te maken. Zo goed als alle facetten die een goede doelstelling nodig heeft worden met deze formule benoemt. Wanneer je eenmaal een goede doelstelling hebt geformuleerd, kun je een beter plan van aanpak maken. Je fundament, doelstelling is in orde. Tijd om aan jouw droom te gaan bouwen.

Stel, je hebt als doelstelling, “ik wil rijk worden”, dan kun je dat met S.M.A.R.T. een stuk specifieker maken en dus geschikter om mee aan de slag te gaan. Specifiek: Bedenk eerst wat het voor jou inhoud om je rijk te voelen. Hoeveel geld moet je dan hebben, of wat wil je bezitten of vrijuit van kunnen genieten om jou het gevoel van rijkdom te geven.

Meetbaar: formuleer jouw doelstelling zo dat hij meetbaar is. Dus inderdaad, als het om keiharde euro’s gaat, hoeveel moet dat zijn in een exact cijfer uitgedrukt.

Acceptabel: Is jou doel acceptabel voor jou en jouw omgeving? Is het niet teveel wat je wilt? Omdat jouw visie meestal een uitdagende langere termijn doelstelling is, die in het begin best onhaalbaar kan lijken, gebruik ik S.M.A.R.T. vooral voor mijn korte termijn doelstellingen.

Realistisch: Jij wilt heel graag naar een planeet buiten ons zonnestelsel reizen. Niet erg realistisch. Is jouw doelstelling haalbaar in de tijd die jij voor ogen hebt.

En als laatste tijdsgebonden: in welk tijdsbestek wil jij jouw korte termijn doelstelling realiseren? Een week, maand, 3 maanden?… Geef jouw doelstellingen een deadline mee. Zo creëer je noodzaak voor jezelf en dat leid weer tot meer motivatie.