relatie

Liefde, datingsites, afspraakjes en dating, wat vooral NIET te doen.

Van de liefde begrijpt niemand iets, en iedereen iets.

liefde is ingewikkeldHet moest er natuurlijk wel van komen zo rond valentijnsdag, een artikel over de liefde. Iets later dan gepland maar jeetje….de liefde is ook zo complex. Er komt zoveel bij kijken en toch, als je verliefd bent word alles zo klein en simpel. Liefde stelt je in staat om fantastische dingen te doen en voelen. Maar ook kan de liefde de slechtste kant naar boven halen in mensen.

Liefde is iets onbegrijpelijks en tegenstrijdigs. Het rare is dan, dat ik zelf na een lange lange zoektocht nu denk te weten wat ik in ieder geval zelf beter niet had kunnen doen. Nu ik het voor elkaar heb, de liefde van mijn leven gevonden heb, lijkt het achteraf opeens zo simpel allemaal. Dat is het alleen niet wanneer je er midden in zit!


Liefde is…..?

ware liefdeTja, wat is liefde nu eigenlijk? We kennen allemaal de cartoons die regelmatig achter in de krant stonden. Een klein stripje van een jongen en meisje. Inclusief een quote over wat liefde nu echt zou zijn. Veel van die wijsheden zijn inkoppertjes natuurlijk, en daar is niks mis mee. Veel ervan kloppen ook echt wel. Maar om nu de “liefde is” scheurkalender aan te schaffen en daar je liefdesleven aan op te hangen….nahhh. Lijkt me niet.

Om het even een uitstapje te maken naar de wetenschap. “Liefde is een warm gevoel van genegenheid, en een gevoel van toewijding voor iemand anders.”  Best een oké omschrijving om even mee te beginnen denk ik. Al zijn er handenvol uitgebreidere omschrijvingen te bedenken. But let’s keep it simpel, for now… 😉

Even uitpluizen wat de wetenschap zegt.

Laten we eens kijken naar de definitie van hierboven. Het eerste gedeelte spreekt voor zich lijkt mij zo toch? Vlinders, een warm gevoel van binnen, heftige verliefdheid, allemaal gevolgen van extreme genegenheid naar een ander toe. Feitje, verliefdheid is chemisch bepaald in je lichaam en duurt maximaal 3 maanden. Als je denkt dat je erna nog verlieft bent, dat kan maar het is niet hetzelfde. Verliefdheid veranderd in lief hebben.

Nu nog even gluren naar het gedeelte achter de komma bij de definitie van liefde. “Een gevoel van toewijding voor iemand”. Als je echt van iemand houd, en echte liefde ervaart dan begrijp je dit sowieso. Je hebt wat over voor de ander. Je wilt dat het de ander aan niks ontbreekt en je wilt zorgen voor de ander. Dat is geval voor mij persoonlijk super herkenbaar.

je bent mooiKleine toevoeging toch nog. Zorg voor een ander, maar je moet niet jezelf verliezen in de liefde. Dus dat je eigenlijk als je op zo’n periode terugkijkt, je jezelf niet meer was. Je was zo bezig met liefhebben, dat je jezelf niet meer echt lief had. Kortom beste lezer, je was jezelf verloren in de liefde. (mooie tekst voor een liedje btw)

Ook ik heb dat meegemaakt. En al hoewel ik er geen spijt van heb, mede omdat er twee prachtige dochters waar ik heel trots op ben uit geboren zijn….ik was achteraf mezelf niet. Na een periode van 2 jaar singel zijn, heb ik pas ontdekt wie ik eigenlijk echt ben. Door zulke ervaringen word je wijzer, weet je beter welke fouten je niet moet maken in de liefde.


Waarom lijstjes niet werken.

lijstjes werken niet“Dus je maakt fouten en word steeds wijzer en dan komt het dus goed Rene?”. Nee, helaas. Het is niet altijd zo simpel. Even 10 jaar terug in de tijd. Deze single tennisleraar en goedgebekte fitnesstrainer was weer op de markt 🙂 En toen kwam ik ze voor het eerst tegen, de “hij moet aan al deze punten voldoen”  vrouwen. Zucht!!!! Misschien herken je jezelf erin maar ik kwam vrouwen tegen met eindeloze lijstjes.

Verlanglijstjes meer vaker nog eisenlijstjes met allemaal punten erop die bij mij aanwezig moesten zijn “Anders werd het niks!”. Van hoe rijk ik moest zijn, tot de kleur haar en of ik wel of geen borsthaar had. Dat ik geen uitslaper mocht zijn en altijd me moest naar familie. De vreemdste wensen van de dames kwamen voorbij, breek me de bek niet open.

Nu ben ik best eigenwijs als het om principes gaat, dus die dames gingen snel exit. Weet je, als jij (man of vrouw) serieus een lijst met meer dan 7 punten maakt, ben je dan niet een beetje te kritisch? Snij je jezelf dan niet in de vingers? Ik denk van wel namelijk.

Hokjes zijn echt niet fijn.

mensen wegstrepenJe bent mensen letterlijk aan het keuren, afvinken wat voldoet. In plaats van met een open vizier kennis te maken met de ander. Soms blijken eigenschappen waar je dacht een hekel aan te hebben bij een ander, eigenlijk heel leuk. Jij vind het neem ik voor het gemak even aan, ook niet fijn in een hokje geplaatst te worden. Dat ben je dan wel aan het doen, en laten we eerlijk zijn…niemand past toch echt in een strak omlijnt hokje.

Echter, je mag best een paar eisen stellen. Een paar! Gebaseerd op principes die je hebt of sterke overtuigingen. Zoals dat je partner to be respect voor je heeft. Dat hij of zij laat blijken op wat voor manier dan ook dat ze om je geven. Dat je iemand wilt zonder enorme rugzak, zoals iemand die nog getrouwd is met een ander bijvoorbeeld. Dan nog, al ben ik geen voorstander, zou een vonk kunnen overspringen.

Laten we niet te diep ingaan om wat er allemaal wel en niet mag en kan, dat is voor een volgende blogpost. Laat in ieder geval je lijstjes links liggen of hou ze zo kort mogelijk. Ga met open-minded op date en zonder rancune of angst uit vorige relaties. Voel je dat soort gevoelens wel, dan ben je misschien nog niet klaar voor een (nieuwe) relatie.


Tijd voor pauze

koffie pauzePfffff, wat een gepreek niet? Heel even tijd voor een korte pauze voor we weer serieus in de liefde duiken. Het lijkt bijna wel of er meer nadelen zijn dan voordelen aan de liefde als je het bovenstaande zo leest. Wees niet gevreesd, als je ware liefde vind is het alle decepties waard geweest. Want echte liefde is 1 van de mooiste dingen die er bestaan op aarde. En nu weer verder.


Hoe vind je jouw ware liefde dan?

true loveLastige vraag om te beantwoorden. Ik denk wel dat je voor je “op zoek”gaat of besluit dat je een relatie wilt, je er ook echt klaar voor bent. Dat je bijvoorbeeld je vorige relatie goed verwerkt hebt. Niet meer smacht naar je ex dus.  Dat je alles op de rit hebt zodat er geen grote problemen zijn die een prille liefde negatief kunnen beïnvloeden. Misschien is wel het belangrijkste dat je jezelf goed verzorgt geestelijk en lichamelijk, en van jezelf kan houden.


Real life vs datingsite

eerste dateLaten we ervan uitgaan dat je er klaar voor bent. Voor het gemak zeg ik even dat het op 2 manieren de meeste kans van slagen heeft. In het “echte” leven iemand ontmoeten, of online. In real life bedoel ik bijvoorbeeld met een avondje uit of een personeelsfeestje. Maar je kunt ook je prins of prinses op het witte paard in de supermarkt tegen het lijf lopen. Waarom niet?!

Echter, met alleen maar stiekem naar elkaar gluren zijn zelden of nooit relaties begonnen. Iemand zal iets moeten zeggen. Zelf heb ik geluk gehad en een dosis zelfvertrouwen gekregen na m’n 20ste levensjaar. Iemand aanspreken kost mij geen moeite. Echter ben ik in mijn jongere jaren heel verlegen geweest. Zeg maar, “de meest verlegen jongen die je ooit gezien hebt” verlegen!

Daarom ken ik beide zijdes van de medaille. Ik kan heel goed begrijpen dat zomaar een openingszin eruit flappen tegen een wild vreemde niet perse makkelijk is. Daarentegen…. wat is het ergst wat er kan gebeuren toch? Hooguit dat je afgewezen word. Je was alleen en je bent dan nog steeds alleen. Niks aan de hand. Feit blijft dat zomaar iemand versieren voor de gemiddelde persoon lastig is. Het vergt best wat lef.

Datingsites zijn hot en booming!

dating appDaarnaast is er een nog steeds groeiend fenomeen. Online dating! De datingsites schieten als paddenstoelen uit de grond. Een korte opsomming: Relatieplanet, Lexa, E-matching, Parship, Pepper, Knuz en 50plusmatch. En dat zijn nog lang niet alle datingsites. Zo heb je ook apps zoals Tinder en Happen nog. Allerlei manieren om mensen bij elkaar te brengen. In eerste instantie online heh!

Bij meeste datingsites en apps is het zo dat je eerst met chatten begint. Een beetje checken of je gezellig kan kletsen. Of bij die ander een goed gevoel hebt. Best een oké concept. Daarna kun je als je het samen online gezellig hebt aansturen op een echte date. Dus eerst lekker veilig achter je pc of op je mobiel aftasten voor je jezelf gaat opdoffen en een date met de ander plant.


Voordelen en nadelen van online liefde zoeken.

chattenHere we go! Ik ken best veel stellen die gelukkig samenzijn nadat ze elkaar online ontmoet hebben. Dus het werkt soms. Zeker een vet pluspuntje lijkt me zo 😉 Daarnaast kun je snel veel mensen “ontmoeten”. Makkelijk filteren met je lijstje in de hand wie aan je voorkeuren voldoet. Lang, kort, blond, donkerharige, wel/geen kids en ga zo maar door. De keuze is reuze.

Ook het chatten met de ander en elkaar zo een beetje leren kennen is een pre. Fijn zo zonder angst om met een dom antwoord op een vraag de mist in te gaan. Lekker veilig kletsen online. Tijd genoeg om na te denken wat je gaat antwoorden op de vragen die hij of zij op je afvuurt.

Kom op, uiterlijk is ook belangrijk.

Als laatste pluspuntje is er natuurlijk het uiterlijk ding. Ja ja, ik weet het. Het gaat om het innerlijk, maar laten we er niet omheen draaien. Met het uiterlijk begint het, punt.  Omdat je online makkelijk kunt switchen tussen heel veel profielen, kun je dus ook veel potentiële liefdes bekijken die je knap vind, terwijl dat in het echt meestal aanzienlijk meer tijd en moeite kost.

Daar is ook meteen het eerste nadeel. Foto’s die op de profielen staan, zijn vaak de aller aller beste die die persoon van zichzelf in bezit heeft. Kom je ze dan eindelijk op je date in het echt tegen, dan zou je de eerste niet zijn die hem/haar van de foto’s niet eens herkent. Zelf ook meegemaakt moet ik bekennen. De desbetreffende dame had foto’s van ik denk 10 jaar geleden geupload. NIET DOEN!!!

Fake it till you make it,..liever niet eigenlijk.

fake profileAls je goed opgelet heb, zei ik in vorige alinea “foto’s die die persoon van zichzelf in bezit heeft”. Maar er zijn genoeg profielen te ontdekken waarvan de foto’s niet van de persoon zijn die dat profiel op de site beheert. Zogenaamde fakers. Dit kan een bedrijf zijn wat eigenlijk escorts aan bied bijvoorbeeld. Mannen op datingsites hebben daar vaak last van. Echter soms is het ook gewoon een echt persoon die een beetje loopt te kloten en schimmige bedoelingen heeft.

Vooruit, nog 1 minpuntje dan. Dat chatten. Er zijn best veel mensen waarmee je een tijd (lees minimaal een week) chat, denkt een goede klik te hebben en dan opeens verdwenen zijn. Ze reageren ook nergens meer op. Ik vind dat zo onbeleefd en het kan ook een flinke deceptie opleveren. Werd je net enthousiast over de ander en dan verdwijnen ze van de aardbodem. Dat gebeurd dus…

Mijn advies als ervaringsdeskundige. Spreek zeker niet te snel af. Wees ook niet te naïef alsjeblieft. Staat er op het profiel een mister universe  of topmodel, dan is de kans groot dat het een fake profile is. Oftewel, als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het niet waar mensen! Verder is er echt niet veel mis met online je liefde zoeken. Velen gingen je voor en slaagde. Wees alleen een beetje voorzichtig.


Eerste date tips.

eerste dateDan is het nu uiteindelijk tijd voor een eerste date. Na iemand aangesproken te hebben in de supermarkt of online, heb je besloten samen wat te gaan doen. Spannend! Een paar goede tips zouden je best kunnen helpen je eerste contact met elkaar zo fijn mogelijk te laten verlopen. Dus bij deze.

 • Wees vooraf niet te nieuwsgierig. Pluis dus niet zijn Facebook tot in details uit. Google je date ook niet, hoe verleidelijk ook. Het is gewoon belangrijk dat je op basis van wat online staat niet bij voorbaat verkeerde conclusies over je date trekt. Laat hem zelf vertellen wie hij is.
 • Ga ergens eerst wat drinken en zorg dat je daar of in de buurt ook een hapje kunt eten. Cliché maar wel lekker veilig. Is het niet wat je ervan verwachte ga je voor het eten weg, is het gezellig plak je er een etentje aan vast. Direct midgetgolfen of iets anders avontuurlijks op een eerste date kan natuurlijk altijd, maar dan zijn serieuze sociale skills wel een pre.
 • Ga niet direct over zware onderwerpen beginnen. Bewaar die verhalen voor een volgende ontmoeting. Uitzonderingen zijn er altijd maar bij mij is luchtig, grappig en positief altijd beter gebleken.
 • Wees beleeft. Dus bied aan om een rekening te delen, bedank de ander voor de gezellige date en wijs indien nodige de ander op een nette manier af. Laat in ieder geval nog wat horen naderhand. Dus bijvoorbeeld “bedankt voor het gezellige avondje, ik voelde alleen geen vonk overslaan maar het was leuk je te ontmoeten” of iets in die trant.
 • Kleding: wees jezelf alsjeblieft. Je date komt daar om jou te leren kennen, dus wees 100% jezelf mensen. Dat is echt het beste advies wat ik kan geven.

Je zult jezelf moeten geven, helemaal.

er helemaal voor gaanHalf werk met de liefde bestaat niet. Het is ja of nee.Zwart of wit. Alles of niets. Als je twijfelt of er niet helemaal voor gaat dan weet ik zeker dat het meestal ook niks gaat worden. Je wilt de liefde van je leven vinden toch? Niet de liefde voor nu even. Nou, wees een grote meid en kap het af als hij dat niet echt is. Een populair advies of beter, een soort quote die vaak gebruik in advies naar anderen is hierop van toepassing.

 

“Leuke mannen zijn er genoeg, maar leuk is niet goed genoeg.”

Rene Jonckheere

Of vrouwen als je een man bent en dit leest natuurlijk. Er lopen echt genoeg leuke mensen rond. Mensen waarmee je het echt prima mee naar je zin kunt hebben als ze je partner zouden zijn. Echter de liefde van je leven zijn ze niet. Je wilt over 10 jaar toch niet zo’n stel worden die bij elkaar zijn omdat….tja, dat nu eenmaal zo hoort. Het is nu eenmaal zo gelopen. Waar is het warme gevoel van genegenheid gebleven?

liefdesverdrietAls ik wist wat ik nu weet had me dat heel wat jaren gescheeld. Jaren waarin ik nu wel wijzer geworden ben mbt de liefde, maar die jaren dus ook min of meer verspilt heb zeg maar. Alhoewel ik echt geen spijt heb, ik was niet bij mijn ware liefde, maar bij dames die leuk waren. Soms heel leuk.

Knoop dit advies dus goed in je oren, als je denkt dat hij de ware niet is kap er dan mee. Als je het nu niet doet gebeurd het over een aantal jaar vanzelf of je word oud in een relatie die het net niet is… eeuwig zonde joh.


Wat vooral niet te doen in de liefde?

Zal ik de belangrijkste adviezen eens even samenvatten en aanvullen voor je. Wat je niet moet doen dus.

 • Niet beginnen aan een relatie als je er eigenlijk nog niet aan toe bent.
 • Niet met eisenlijstjes werken waaraan je prins op het witte paard moet voldoen. Je principes waar hij het mee eens moet zijn en naar moet handelen zijn meer dan genoeg.
 • Niet naïef zijn met online daten. Te mooi om waar te zijn is 99% gewoon niet waar. Niet jezelf voordoen als iemand anders. Zowel online als op date niet. Wees gewoon jezelf. Je mag er zijn potverdorie!
 • Niet onbeleefd zijn. Verdwijn niet zomaar van de aardbodem. Wijs iemand beleeft af, je zou andersom hetzelfde willen toch?
 • Niet inhouden. Ga ervoor en ga misschien op je bek zoals dat plat genoemd heet. Leer ervan, kom er bovenop en waag een nieuwe, betere poging.
 • Niet voor “best wel oké” gaan. Als je na een tijdje nog steeds twijfels hebt, is hij misschien een prins met een wit paard… maar kan hij niet paardrijden. Dumpen dus.

 


Iedereen kan gelukkig in de liefde worden.

Nu rest mij niets anders dan af te sluiten met een quote die je zegt dat jij op jou manier het spel der liefde moet spelen. Uiteindelijk zal je winnen, ik weet het 100% zeker topper!

“Het leven is een spel voor iedereen, en liefde is de prijs”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.