fundament

Dromen verwezenlijken

Dromen zijn geen bedrog

Als ik de loterij win zou ik….. Ja? Wat zou jij dan met al dat geld doen? Een zeilboot kopen, een mooi huis, of je geld aan een goed doel schenken? Ik zou een gigantisch jacht met daarop palmbomen kopen! Iedereen heeft wel ergens een antwoord op deze vraag in zijn achterhoofd.

Maar zijn de dingen die je als antwoord kunt bedenken wel echt jouw dromen dan? Zou je echt jouw dromen daarmee verwezenlijken? Er namelijk wel meer dingen die je nodig hebt om echt gelukkig en succesvol te zijn lijkt mij.

Het materiële niet de enige factor. Je hebt immers ook je gezondheid, je familie, werk of liefdesrelatie. Hoe zit het daar dan mee?

 

dromen verwezenlijken

 

Twee visies over doelen stellen

Ik ga jullie 2 visies omschrijven die veel gebruikt worden door sociaal deskundigen.

  1. Formuleer jouw doelstellingen als een kind. Denk groot en droom groot. Niets is te gek.
  2. Formuleer jouw doelstellingen SMART, Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden

Grappig vind ik dat de ene visie meer praat over dromen, en het liefst groot. De andere visie over realistisch zijn, en plannen. Gelukkig voor ons leiden er meerdere wegen naar Rome. Het beste is denk ik om ze te combineren.

Visie 1 voor jouw uiteindelijke einddoelen en visie 2 voor de kleine stapjes, de kortere termijn doelstellingen. Prima manier toch? Jouw 5 gebieden, gezondheid, relaties, werk, geld en tijd, hebben allemaal een droom en een plan nodig.

Sla geen van de 5 gebieden over, dat zal een negatief effect hebben op de andere gebieden. De eerste stap is dus de big picture, jouw droom. Gebruik vervolgens visie 2 om een plan te maken met korte termijn doelstellingen. Kleine stapjes die je dichter bij jouw dromen brengen.

 

dromen verwezenlijken

Dromen als een kind

Maar wat is nu echt  jouw ultieme droom voor elk gebied? Lijkt makkelijk te bedenken, ik vond van niet. Ben er op 2 gebieden wel een week mee bezig geweest. Om jou op weg te helpen, dit is hoe ik het gedaan heb.

Om achter mijn echte dromen te komen, heb ik mezelf allereerst een uurtje vrij gepland.  Even geen afspraken, geen telefoon, helemaal niks. Vervolgens heb ik er 1 gebied uitgepikt, gezondheid. Ik ben toen gaan bedenken wat mijn ultieme plaatje was met betrekking tot mijn gezondheid, mentaal en fysiek.

Dus geen gedachten als :”dat is onhaalbaar, of dat is onmogelijk”. The sky is the limit. Niks bescheiden zijn, niks inhouden of genoegen nemen met minder dan je eigenlijk echt zou willen. En toen….zucht,…nog de andere 4 gebieden.

Vervolgens heb ik dat allemaal netjes in mijn laptop gezet, met als resultaat, mijn visie (doel, droom) op mijn introductie pagina “over”. Dus plan jezelf even vrij, en probeer jouw dromen te achterhalen.

 


“Waarom stoppen met dromen, als je wakker word”


Dromen uitwerken

Heb je voor elk van de 5 gebieden jouw dromen opgeschreven? Goed! Nu jouw volgende stap. Maak jouw dromen nu zo specifiek mogelijk. Dus bijvoorbeeld niet, “ik wil rijk worden”. Geld maakt immers niet gelukkig als je niet goed weet wat je ermee wilt doen.

Schrijf in plaats daarvan op wanneer jij je denkt echt rijk te voelen. Is dat een bepaald jaarsalaris, of wil jij een Ferrari bezitten. Ook niet “ik wil gelukkig worden” opschrijven. Doe iets meer je best, en probeer uit te pluizen wanneer jij denkt dat je nu echt gelukkig bent.

“Huisje, boompje, beestje” is ook zo’n cliché klassieker.  Schrijf eerder op wat voor huis of waar moet dat huis staan. Hoe ziet dat huis eruit? Komt er ook een partner in voor, en kinderen? Wat voor eigenschappen zou je graag in jouw partner terugzien? Schrijf het echt helemaal uit. Gedaan? Dan komt het plannen en voorlopig de laatste stap met betrekking tot “Dromen verwezenlijken”.

 

dromen verwerzenlijken

Dromen verwezenlijken

Nu je echt weet wat je dromen zijn, jouw lange termijndoelstellingen, zal je actie moeten ondernemen. Immers, “elke reis begint met een eerste stap, maar je zal nooit de finish halen als je de eerste stap niet zet”. Bedenk hoe jij in stapjes jouw doel kunt bereiken.

Start daar dan mee. Kleine stapjes zijn ook stappen. Ik heb zelf een kladblok gepakt en daarop voor elk gebied gewoon met een dikke zwarte marker een heleboel ideeën opgeschreven. Voor elk idee 1 pagina.

Ik was verbaast hoe snel dat kladblok gevuld was! Daarna ben ik de ideeën gaan ordenen. Waarop wil ik mij concentreren en welke ideeën komen later misschien aan bod.

Als laatste ben ik aan de gang gegaan met een planning. 3 maanden, 1 jaar, 2 jaar en 5 jaar vanaf nu. Ik heb genoteerd wat ik graag wil bereiken in die tijdbestekken. Neem er echt de tijd voor en schrijf alles op. In het YouTube filmpje hieronder legt Brain Tracy uit hoe hij aanraad om zo te plannen dat jij jouw doelstellingen behaald.

“The time is now!”

1 gedachte op “Dromen verwezenlijken”

  1. Pingback: Wekelijkse "quote". |

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.