samen je doel bereiken

5 feiten waarom je samen je doelen makkelijker bereikt.

Samenwerken is succesvoller.

Net genesteld diep in je bank voor de TV met een bakkie erbij. En dan moet je jezelf toch weer uit de bank hijsen, omkleden om op weg naar de sportschool te gaan. Drama! Bovendien lastig vol te houden zo.

Net genesteld diep in je bank voor de TV met een bakkie erbij. Je mobieltje trilt…appje van je vriend/in. “Ik ben er klaar voor, zie ik je zo bij de gym? Zin in!” Je drinkt snel je bak thee op en hup, veert op uit de bank. Vol energie op weg naar de sportschool om samen te gaan sporten.

Beide scenario’s hierboven klinken vrij aannemelijk toch? Het scenario in de 2e alinea klinkt een stuk leuker! Samen iets ondernemen wat normaal gesproken veel motivatie vraagt is indien met de juiste persoon, een stuk makkelijker vol te houden en leuker.

Daarom in deze post: “5 redenen waarom je een buddy moet zoeken”. Samen is gewoon beter dan alleen.

 


1. Je voelt verantwoordelijkheid.

Wanneer je samen met iemand afspreekt om iedere dinsdagavond naar de sportschool te gaan, creëer je verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid om jouw gedeelte van die afspraak na te komen.

Als je een keer om wat voor reden dan ook niet gaat, voelt het niet fijn dat je de ander “alleen” laat gaan. Jullie hadden immers een afspraak. De kans is dus groot dat je er eerder voor  zorgt dat je wel gaat, of dat je zorgt dat jouw afwezigheid eenmalig is.

Ga je alleen naar de sportschool, dan leg je alle verantwoordelijkheid om te gaan bij jezelf neer. Wellicht heb je er zelf ervaring mee,…maar velen vinden het extreem moeilijk om de afspraak met jezelf na te blijven komen. Van 1 keer afzeggen komt al snel 2 keer, 3 keer enzovoort.

Zorg dat je een sportbuddy fixed en de motivatie om te blijven gaan is een stuk groter kan ik je verzekeren!

samenwerken


Samenwerken werkt niet alleen bij sporten.

Wellicht overbodig om te zeggen, maar ook naast het naar de sportschool gaan kan samenwerken heel interessant zijn. Zo zijn er meerdere cursussen op het gebied van zelfontwikkeling die zorgen dat je een buddy krijgt. Ik noem het een backbonebuddy. Vrijuit vertaald, een ruggengraad vriend.

Iemand die je 1 keer per week of 2 weken spreekt over jouw vooruitgang. Het is de bedoeling dat jouw backbonebuddy interesse toont in wat jouw doelen zijn, en aandachtig luistert naar hoe jij eraan werkt. Je buddy onthoud wat je gedaan en wat je zegt te willen gaan doen.

Toegeven aan jouw backbonebuddy dat je de afgelopen 2 weken niets gedaan hebt om jouw doelen te bereiken, is moeilijker dan het aan jezelf vertellen. Weer een stok achter de deur om actie te ondernemen. Bedenk ook dat het fijn is om te horen als jouw buddy blij is voor je met wat je afgelopen periode allemaal bereikt hebt.

 


2. Als je alleen roeit ga je een stuk langzamer dan wanneer je met z’n tweeën roeit!

samen afvallenJe zit samen in hetzelfde schuitje. Wanneer je samen fitter wil worden bijvoorbeeld. Meestal zoek je dan de buurvrouw uit die ook wel wat fitter mag worden. Je al veel te fitgirl zus ligt minder voor de hand. Mensen zijn geneigd bij het bereiken van hun doelen eerder met gelijkgestemden contact te zoeken.

Juist die personen kunnen meer begrip opbrengen voor de situatie waarin jij je bevind. Ze zitten in hetzelfde schuitje en kunnen zich dus beter inleven. Ze weten immers beter wat jij doormaakt.

Ook is het fijn dat jullie dan ervaringen kunnen delen. Wat gebeurde er bij jou, hoe loste de ander dat op, wat kunnen we verwachten? Allemaal vragen waarop je samen wellicht een antwoord kunt geven. 2 weten immers meer dan 1.

samenwerken


3. Elkaar motiveren

samenwerkenIedereen kent het, een dip. Een dipje in je motivatie om….ja, wat eigenlijk niet. Te moe, geen zin, het helpt toch niet, het duurt zo lang, het regent, ik heb honger, geen tijd, ik heb last van mijn….bla bla bla. Smoesje die je verzint om aan jezelf te kunnen verantwoorden waarom je iets niet wil doen of gedaan hebt. Balen!

Maarrrr beste lezers, wat nu als er iemand is die in hetzelfde schuitje zit? Zich kan inleven en begrijpt waarom jij even een dipje hebt. En dan vervolgens sympathie kan tonen en je vertellen dat je jezelf niet moet aanstellen. “Dat je toch nog wel weet waarvoor je het doet?!”

samenwerkenKortom, het is fijn als er iemand is die je steunt en je soms een schop onder je kont geeft. Dat hebben we allemaal wel eens nodig toch? Een goede backbonebuddy kan je zeggen waarop het staat, en andersom jij ook tegen hem of haar. En daarna jou uit je dip trekken en weer aan de slag krijgen.

Belangrijk is om jouw ervaringen te kunnen delen met iemand. Dat die persoon zijn ervaringen ook met jou deelt. Dat jullie leren van elkaar en gemotiveerd blijven. Samen kun je meer dragen dan alleen.


4. Samen iets proberen te presteren is leuk!

samen sportenBedenk je eens dat je probeert 10 kilo af te vallen, en dat het lukt. Fijn voor jezelf uiteraard, maar het is toch veel leuker om het te delen. Dat mensen trots op je zijn en je complimenten geven.

Of dat je backbonebuddy waarmee je samen 10 kilo afgevallen bent jou die foto stuurt waarop je sacherijnig een wortel at op een verjaardagsfeestje. Lachen toch! Samen lachen als je dat veel te zware gewicht niet omhoog krijgt in de sportschool. Alleen had je jezelf wellicht geschaamd. Nu lach je je kapot.

Als je samen naar een doel toe werkt, worden alle tegenslagen wat minder erg. Alle prestaties daarentegen voelen wat groter. Een win-win situatie lijkt mij zo.

Daarnaast is het veel minder “raar” wanneer je iets gaat doen wat je voorheen nooit deed. Zoals gezonder en minder eten bijvoorbeeld. Iemand die ook iets nieuws onderneemt met jou, zorgt voor verbondenheid en een veilig gevoel. Een veilig gevoel dat je niet zo snel alleen zult hebben. Nu kun je samen je  schaamte weglachen.


5. Samen ben je creatiever en effectiever.

project succesvol levenWanneer het je niet lukt om je plan van aanpak uit te voeren, is het plan wellicht niet goed. Jij hebt waarschijnlijk een andere aanpak nodig. Misschien moet je wel gewoon kleinere stapjes nemen op weg naar wat jij wilt bereiken.

Jouw backbonebuddy heeft misschien een ander plan van aanpak voor min of meer hetzelfde doel. Samen heb je dus 2 plannen! Wat bij je buddy goed werkt, werkt misschien ook wel goed voor jou. En als er niets werkt, ben je met z’n tweeën en kun je samen brainstormen wat dan wellicht wel een goede aanpak is.

Iets waar jij nooit aan gedacht zou hebben bijvoorbeeld. Jouw buddy heeft zeker andere ideeën dan jij. Daarnaast kunnen zijn/haar ideeën jou inspireren. Je op een andere manier tegen het probleem aan leren kijken. Op een creatievere manier een aanpak en oplossing verzinnen.


Zoek een backbonebuddy.

Samen kun je meer bedenken dan alleen, dat is een feit. Gebruik elkaars kennis en inzichten, help elkaar, wees motiverend en inspirerend. Samen kun je veel meer bereiken dan alleen.

Dus ga opzoek naar een backbonebuddy. Vind hem of haar in je vriendengroep, je sportklasje, op het schoolplein of bij familie. Het maakt niet uit waar. Verover daarna samen de wereld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.