vegetarisch eten

3 redenen waarom jij (vaker) vegetarisch moet eten.

Wanneer ben je een vegetariër?

vegetarische receptenVoor ik van wal steek, ik ben zelf geen vegetariër. Mijn ex was dat wel, en 1 van mij dochters is veganist. Dus ik heb er zeker periodes vegetarisch gegeten en als mijn dochters over de vloer zijn kook ik veganistisch. Dus ik eet veel stengels, bessen en noten hoor ik je denken?… Nou nee. Sterker nog, vegetarisch eten is best lekker 🙂 Een vegetariër is niet perse iemand die alleen maar planten, vleesvervangers en soja of tofoe met kruiden eet.

Volgens de vegetariërs bond is een vegetariër iemand die niks eet waar gedood dier in zit. Dus geen vlees, vis, gevogelte of insecten. Dan zijn er nog wat degradaties. Want beste mensen, gelatine en niet-vegetarisch stremsel is slachtafval wat in heeeel veel producten gebruikt word, en de die hard vegetariër zou dat ook niet moeten eten.

Daarnaast zijn er nog mensen die de ene productgroep wel eten en de andere laten staan. Laten we het ingewikkeld maken voor de lol en ze allemaal in een hokje plaatsten 😉 Iemand die vegetariër is maar wel kip eet: een pollotariër. Iemand die geen zuivel gebruikt maar wel eieren: een ovo-vegetariër, en als je wel melk gebruikt maar geen eieren ben je een lacto-vegetariër. Ken je iemand die vega eet maar wel een visje lust. Dan ben je bevriend met een pescotariër. Pffffff….


Je komt als vegetariër niks te kort mensen.

supermarktVan oudsher zijn we omnivoor. In de oertijd zochten we besjes en aten we mammoetburgers. Planten en vlees dus. Het is logisch om te denken dat als je de mammoetburger even laat voor wat het is, je bepaalde stoffen te kort gaat komen in je lichaam toch? Gelukkig heb ik goed nieuws, als vegetariër kom je tegenwoordig niets te kort.

Sinds de oertijd is de kennis over voedingsstoffen enorm toegenomen. We weten in principe wat een mens ongeveer nodig heeft. Maar er zijn vooral ook veel kampen die denken te weten wat je vooral juist wel of niet moet eten. Sinds de oertijd is de kennis over voedingsstoffen enorm toegenomen. We weten in principe wat een mens ongeveer nodig heeft. Maar er zijn vooral ook veel kampen die denken te weten wat je vooral juist wel of niet moet eten.

Zo zijn er boeken van veganistische schrijvers die beweren bewijzen te hebben dat vlees eten allerlei ziekten en problemen veroorzaakt bij de mens. Tot het krijgen van kanker aan toe. En dan hebben we aan de andere kant de pro vlees eters. Verschillende doktoren en professoren beweren aan de hand van verschillende bewijsstukken en onderzoeken juist dat je wel vlees moet eten. Want anders word je ziek, zwak en krijg je een verminderde weerstand. De waarheid zal ongetwijfeld in het midden liggen denk ik.

gezonde receptenMijn niet professionele mening is dat alles waar je teveel van eet niet best is voor je. Ook denk ik dat een gevarieerd dieet belangrijk is. Zeker als je begint met vegetarisch eten moet je dat even in de gaten houden. Daarbij heb ik in mijn achterhoofd dat uitzonderingen de regel bevestigen. Net zoals de eeuwige roker die beweerd dat roken oké is. “Ik rook al 60 jaar en heb geen longkanker hoor”. Dat soort verhalen dus.

Wauw, denk ik als ik vorige 2 alinea’s teruglees. Daar staan stevige meningen en uitspraken in. Nu is het niet mijn intentie om een discussie te starten hoor. Ik laat iedereen in zijn waarde en hopelijk doe jij dat ook. Ieder zijn eigen overtuigingen met betrekking tot eten toch?


Vegetarisch of veganistisch?

vegetarisch etenOeps, ik ben nog een groep mensen vergeten zie ik. De veganisten. Dat is de groep die helemaal niets eet waar dierlijke producten inzitten. Dus geen eieren, melk, honing etc. Ik denk zelf dat de keuze om vegetarisch of veganistisch te gaan eten een principieel iets is. Net als de keuze hoe strikt je vegetariër wilt zijn.

Er zijn namelijk nogal wat “instinkers” als het om 100% vegetarisch eten gaat. Zo staat op de meeste boodschappenlijstjes wel brood, wijn, bier, frisdrank of drop en chocolade zoals côte d’or. In deze producten zit “iets” wat van dieren afkomstig is of er worden processen gebruikt bij de voorbereiding waarbij misschien dierlijke producten gebruikt zijn.

Ik ben zeker niet van plan een discussie te starten over wat je wel mag of moet eten als vegetariër. Dat is aan een ieder om zelf te beslissen. Wel is vegetarisch eten een hot item op dit moment. Het milieu krijgt tikken, de aarde warmt op, de oceanen zitten vol plastic. Vegetarisch of veganistisch eten kan bijdragen aan een beter milieu, dat is een feit.


3 redenen om nu vegetarisch te gaan eten.

En dan nu het antwoord op de vraag waarom het goed is om die heerlijke hamburger om te ruilen voor een vega versie. Stengels kauwen in plaats van kippenbotjes afkluiven. Ok, even harde feiten.

Goed voor het milieu.

veganistisch etenVegetarisch eten is beter voor het milieu. Vlees kost veel meer grondstoffen om te produceren dan iets vegetarisch. Dat is een hard feit, geen spel tussen te krijgen. Onthou dat ik geen vegetariër ben. Ik probeer me dus aan feiten te houden en niet te preken voor je mij een vega hippie vind 😉 De eerste helft van dit filmpje hieronder is in ieder geval niets op aan te merken. Als je vegetarisch eet is je voetafdruk die je maakt op het milieu minder groot. Met betrekking tot het 2e gedeelte zijn er verschillende tegenstrijdige onderzoeken die beide tegenovergestelde uitkomsten qua levensverwachting laten zien.

 


Vegetarisch eten is diervriendelijker.

Vega eten is dus beter voor het milieu. Daarnaast vinden al die kippen, koeien, varkens, vissen en andere beestjes het helemaal niet erg als je vegetarisch gaat eten natuurlijk. Alhoewel het laatste decennia echt wel beter is dan voorheen, het lijkt me niks om met honderden, duizenden soortgenoten in een te kleine ruimte gefokt te worden voor consumptie. Dus het is zeker prettiger als je dierenleed wilt verminderen.

Er zullen lezers denken nu dat het allemaal wel meevalt met dat dierenleed. Maar er zijn recent toch echt meerdere verhalen in het nieuws gekomen waarbij door fokkers meedere regels mbt diernwelzijn overtreden werden. Zo was er in 2017 een schandaal in België met kippenfokkerijen. En in 2018 deed animal rights een verslag van een slachthuis waar de dieren mishandeld weren met onder andere elektrische schokken. Let op, de beelden uit deze link kunnen schokkend zijn! Helaas is dierenleed nog steeds is van deze tijd vrees ik, ook al is er veel verbeterd.

vegetarisch eten


Het is beter voor de oceanen.

Verder is het ook beter voor de oceanen. Overbevissing begint in steeds meer plekken in de oceaan een serieus probleem te worden. Zo zijn haaien een bedreigde diersoort geworden in Azië door overbevissing. Haaienvinnen zijn daar erg in trek. En wat te denken van de blauwvintonijn aan de oostkust van de VS? Die soort is inmiddels ook een bedreigde diersoort. Minder van deze jagers in de oceaan betekend weer een verstoring van evenwicht. We willen niet dat kleine beestjes die we plankton noemen straks bovenaan de voedselketen staan toch?!

Dat vegetarisch eten beter is voor het milieu blijft een complex plaatje om te becijferen zoals in het filmpje hieronder van de BBC duidelijk word uitgelegd. Toch komt de expert in het filmpje, Victoria Gill met wat cijfers uit onderzoek van Britse universiteiten die aantonen dat vlees meer van het milieu eist dan vegetarische producten. Dat vegetarisch eten beter is voor het milieu blijft een complex plaatje om te becijferen zoals in het filmpje hieronder van de BBC duidelijk word uitgelegd. Toch komt de expert in het filmpje, Victoria Gill met wat cijfers uit onderzoek van Britse universiteiten die aantonen dat vlees meer van het milieu eist dan vegetarische producten.

Kortom, iedereen is tegenwoordig met het milieu bezig of word ermee geconfronteerd. We recyclen plastic, papier, blik en nog meer. Nespresso maakt cups die je kunt hergebruiken, supermarkten proberen steeds minder dubbele verpakkingen te gebruiken. Je kunt batterijen en frituurvet inleveren. We doen echt wel ons best. Vegetarisch eten kan ook een stap zijn in het proces naar een beter milieu. Aan jou de keuze.


Gezondheid

Hey rene! Je zou toch over 3 redenen schrijven waarom we vegetarisch rouden moeten gaan eten?! Gezondheid is nummer 4 slimpie. Klopt beste lezer, maar… er is over nagedacht hoor 😉 Na het lezen van echt talloze artikelen over vegetarisch eten kan ik niet met zekerheid zeggen of het nu gezonder is of juist niet. 

Wellicht word je door dit verhaal wel bewuster van wat je eetpatroon nu eigenlijk is op dit moment. Ik heb zelf een periode gehad waarin mijn ontbijt, lunch en diner bestond uit diepvriespizza. Ging vanzelf. Dus mocht jouw eetpatroon overeenkomsten hebben met die van mij uit die periode, dan is het nu een mooi moment om daar verandering in te brengen niet?  Lees anders nog eens hoe je een gezondere levensstijl goed vol kunt leren houden.


Probeer een keertje een vegetarisch recept.

vegetariërMocht je nog niet vegetarisch eten en op zoek zijn naar wat recepten om te proberen, dan zijn de volgende websites misschien wat voor jou. De allerhande online van de AH is een goede overzichtelijke site met een extreem grote keus uit vegetarische recepten. Hou je wat meer van uitgebreid koken, kijk dan eens op de site van de hippe vegetariër. Op deze site staan vooral wat uitgebreidere gerechten. Bij beide sites staan er echt wel een paar pareltjes tussen waar zelfs de grootste carnivoor van zal smullen.

Heb je zelf nog een fantastisch vegetarisch recept dat je echt wilt delen, of andere suggesties en ideeën over dit onderwerp? Laat je horen! Laat een berichtje achter in de reacties 🙂 Heb je zelf nog een fantastisch vegetarisch recept dat je echt wilt delen, of andere suggesties en ideeën over dit onderwerp? Laat je horen! Laat een berichtje achter in de reacties 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.